Subscribe:

25 Şubat 2012

Eğlence Sektöründeki Talihsiz Ünlüler İle İlgili İstatistikler

Twitterdan bir takipçimiz bu haberi çevirmemizi istemişti^^ Haberimiz  Kore'de türlü suçlardan ceza alan ünlüler üzerine, bu yüzden başlığa talihsiz ünlüler dedim. Habere geçmeden önce Kore'de ki ünlülere hatasız kul gözüyle bakıldığını ve en ufak hatalarında diğer ülkelere nazaran daha çok tepki gördüklerini belirtmek isterim. Kimbapsushi'nin geçenlerde yazdığı şu postu okursanız daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Haber hiç bir yorum katılmadan, direk "hancinema" sitesinden çevrilmiştir. Çeviri yanlışları var ise özür dilerim ve iyi okumalar:)




Eğlence sektöründe de her yerde olduğu gibi talihsiz durumlar yaşanabilir, hiç bir yer huzurlu değildir. Alkollü araç kullanma, uyuşturucu kullanma, şiddet, kumar, dolandırıcılık gibi bir çok talihsiz durum yaşanabilir. Böyle durumlarda ünlüler normal insanlardan daha çok sıkıntı yaşarlar ve kendini toparlayıp geriye dönmek biraz zaman alabilir.
Ünlülerin kendini toplama dönemlerini istatiksel olarak incelersek; öncelikle ünlünün hangi işi yaptığına göre değişeceğini göz önünde bulundurmak gerekir. Alkollü araba kullanırken yakalanan ünlü diğerlerine göre daha kısa bir sürede 6.6 ayda kendini toparlayıp tekrar işine dönebiliyor. Ancak uyuşturucudan yakalanan bir ünlü ortalama 20 ayda dönebiliyor. Ünlülerin 2 yıl boyunca başları dimdik hayranların karşısına çıkamadıkları söyleniyor.
Aynı süreç idoller ve çok popüler olan ünlüler için işlemez. Onlar diğerlerinden daha kısa bir sürede ortalama 5.8 ayda kendini toparlayıp dönebilirler.


  • 2006 ile 2012 yılları arasında suça karışan 40 ünlü tespit edilmiştir.
  • Suçlar 5 ana kategoriye ayrılmıştır: alkollü araç kullanma, eğitim sahteciliği, şiddet, kumar, uyuşturucu.
  • Skandal zamanları ve ünlülerin normal bir şekilde sahnelere dönüş süreleri hesaplandığında en kısa 6.6 ay ile  süre alkollü araç kullanan ve trafik kazalarına karışan ünlülerin olmuştur. Uyuşturucu kullanan ünlüleri ise 20 aylık bir süreç beklemektedir.
* Trafik kazasına karışan yaklaşık 20 ünlü vardır. Bunlar:  Hero (1 ay), Daesung (6 ay), Sin Hye-seong (16 ay), Kim Yong-joon (12 ay) gibi sürelerde dönüş yaptılar. Şiddet, kumar, uyuşturucu gibi olaylarla karşılaştırıldığında bunlar oldukça kısa süreler.

* Eğitimde sahtekarlık yapan 5 ünlü tespit edilmiş. Bunlar:  Choi Hwa-jeong (0 gün), Joo Yeong-hoon (9 ay), Choi Soo-jong (8 ay), Yoon Seok-hwa (15 ay) ve Jang Mi-hee (5  ay).

* Şiddet ve kumar grubunda: Lee Hyeok-jae (23 ay), Kim Tae-hyeon (2 ay), Choi Cheol-ho (21 ay) ve 5 ünlü daha vardır. Onların geri dönüş süreleri ortalama 13 aydır. Sadece komedyen Kim Joon-ho 7 ayda dönmüştür ama Sin Jeong-hwan ve Lee Seong-jin hala toparlanma dönemindedir. 

* Uyuşturucu ise uzun zaman alan bir süreçtir. G-Dragon (0 gün), Jeon In-kwon (38 ay), Ko Ho-kyeong (9 ay) ve 4 ünlü daha vardır. G-Dragon'un suçunda azalma olmasaydı 23 ay gibi bir süre kendini toparlama dönemi geçireceği tahmin edilmiştir.


  • Mesleğe göre sıralama yapılırsa, idollerin normal şarkıcılara göre daha çabuk geri dönüş yaptıkları gözlenmiştir.
*Alkollü araç kullanan Jae Jong (1 ay) ve marihuana kullanan G-Dragon (0 gün) gibi bir süreç yaşamışlardır.

* Komedyenlere gelecek olursak; Kim Joon-ho (7 ay), Hwan Hyeon-hee (5 ay), Park Seong-ho (5 ay) gibi bir süreç yaşamışlardır. Hepsinin farklı sorunları olsa da ortalamaya baktığımızda 8.5 ay görülmektedir.

* Aktörlere gelecek olursak onların sorunları genellikle alkollü araç kullanmaktır ve ortalama 9.4 ay gibi bir sürede yeni bir dizi veya film ile geri dönüş yapmışlardır.


  • Daha hızlı geri dönüşün bir kuralı var mı?
Bir çok yıldız türlü sıkıntılar geçirdi ve eskisi gibi dönmeyi başardılar. bunun bir kuralı yok. Suçun doğasına, şiddetine ve o zaman ki toplumsal duruma göre değişmektedir.

Eleştirmen Lee Moon-won; alkollü araç kullanma gibi suçları normal insanlarında çok sık işlediği ve bu yüzden çok etki bırakmadığını ancak uyuşturucu gibi suçların halkın gözünde kötü ve düşmanca bir etki bıraktığını bu yüzden toparlanma sürecinin daha yavaş olduğunu söylemiştir.

Popülerlik geri dönüş süresinin kısalmasında yardımcı oluyor. OBC yapımcısı Jo Min-jae idollerin her şeyi kabul eden cömert hayranları olduğunu söylemiştir. 

Yasalar söz konusu olduğunda belirli bir zaman yoktur. Ayrıca kısa ve uzun zaman geçmesi kişinin tamamen kendini toparladı anlamına da gelmez. Bununla birlikte toplumsal duyarlılığı da göz önüne almak gerekir. Hataları geride bırakıp hayranlardan özür dilemek bir ünlünün geri dönebilmesinin tek yoludur.

Kaynak / Source: Hancinema

5 yorum:

Lollidrella dedi ki...

Çeviri için çok teşekkürler ^^

Astrea dedi ki...

Rica ederim:)

Demet Gil dedi ki...

Çeviri için çok teşekkürler..İstatistikler bile Populer olan camianın acımasız etkilerini görmeye yetiyor.. Yalnız G-Dragonla beraber Kwon Sang-Wo'nunda resmi var ama adı Jeon ın-kwon mu yazılmış orayı çözemedim..Haberi çevirmenizi rica ederken en çok Kwon'un suçu ne? bunu merak etmiştim ^^

Astrea dedi ki...

rica ederim ne demek:)
Evet onu twitterdan da söylediler tekrar kontrol ettim onun resmi iki yerde var ama ismi haberde geçmiyor. Acaba gerçek adı başka mı diye baktım oda değil:)
Belki de orjinal Korece haberin alındığı yerde bahsediyorlardır ama İngilizce habere almamışlardır.
Ben Kwon'u araştıracağım kesin küçük bir şey diye almamışlardır:)

Unknown dedi ki...

Jaejoong'un trafik kazası olayını duymamıştım hiç ^^ Öğrenmiş oldum.

Çeviri için teşekkürler...

Yorum Gönder